גן הילדים הוא המקום שבו הילד לומד לראשונה לתקשר עם קבוצת ילדים בני גילו, לפתח את הזהות החברתית שלו, ליצור חברויות וגם להתמודד עם קונפליקטים. התהליך אינו פשוט עבור אף ילד, אך בעוד רוב הילדים מצליחים לעמוד באתגרים שהולכים ונעשים קשים יותר לפיצוח, אחרים נותרים מאחור. קשיים חברתיים בגן הם תופעה שחשוב להבין את הגורמים לה, כדי להציע את הדרכים הנכונות שיסייעו לילד להתמודד איתה.
מהם קשיים חברתיים בגן ובמה הם מתאפיינים?
בגילאי הגן ילדים מתחילים לפתח את הקשרים החברתיים המשמעותיים הראשונים שלהם, שהם מחוץ למשפחה הגרעינית, כלומר נקשרים לראשונה לילדים אחרים שאינם אחיהם ולומדים להיות חלק מקבוצת השווים על כל היבטיה, לרבות פיתוח כבוד לדמויות סמכות כמו הגננת והסייעת.
חברויות קרובות שלעיתים נשארות לכל החיים, נוצרות פעמים רבות כבר בגיל שנתיים שלוש, כאשר הבסיס לחברות הוא משחק משותף ותחומי עניין דומים. קושי חברתי הוא מצב שבו הילד מתקשה ליצור ובעיקר לתחזק, את הקשרים החברתיים עם ילדים אחרים.
הקושי הזה יכול לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים, ביניהן:
- תוקפנות – כאשר ילדים, בעיקר צעירים מאוד, מתחילים להכות, לנשוך, לדחוף או להציק לילדים אחרים. אצל לא מעט ילדים, אלו הם הקשיים החברתיים בגן שהובילו מלכתחילה להתנהגות הזאת, שמובילה לדחייה חברתית ויוצרת מעגל קסמים שלילי המשריש עוד יותר את הקושי, הקיים שם ממילא.
- ביישנות – ילד ביישן יתקשה ליזום אינטראקציות חברתיות, ימנע מלהצטרף למשחקים קבוצתיים אפילו אם יוזמן ויחשוש להביע את עצמו בחופשיות.
- קושי בוויסות רגשי – תופעה נפוצה בקרב ילדים שמובילה ללא מעט קשיים חברתיים בגן, כאשר ילדים עם קושי בוויסות יגיבו בצורה מוגזמת למצבים חברתיים – יתפרצו בכעס או בבכי בקלות ויתקשו להירגע, או להפך, יצחקו ויקפצו בצורה מוגזמת כשהם שמחים.
- קושי בהבנת קודים חברתיים – ילדים שלא מצליחים להבין רמזים וניואנסים בתקשורת שאיננה מילולית, או להבין בצורה שגויה את המסרים של חבריהם, יתקשו להתמודד עם סיטואציות שונות ויפתחו קושי חברתי מתמשך.
הקשיים הללו הם לעיתים הגורם להתמודדויות ולעתים התוצאה והם יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אצל ילדים מסוימים זהו טמפרמנט מופנם או רגיש, שמקשה עליהם להתמודד בסביבה של ילדים רועשים ומוחצנים.
אצל ילדים אחרים קיים רקע משפחתי שמשפיע על ההתנהגות בגן, כמו התמודדות עם טראומה משפחתית או שינויים משמעותיים, המקשים על היכולת שלהם להכיל אירועים שונים בחיים, וישנם גם ילדים עם התפתחות שאינה תקינה, שמהווה סיבה אורגנית לקשיים ולאתגרים שהם מתמודדים עימם.
כיצד ניתן לסייע לילדים עם קשיים חברתיים?
כל ילד הוא עולם ומלואו, וחשוב להבין היטב את המרחב שבו מתקיים הילד, החל מהבית והמשפחה, דרך הסביבה הקרובה ועד לגן הילדים עצמו, לרבות הדמויות הסמכותיות שנמצאות בו, כדי להגיע לשורשם של הקשיים החברתיים שהוא נאלץ לחוות ולהתמודד איתם.
מכון ברנט מאפשר לילדים לקבל טיפול פסיכולוגי משפחתי לילדים, שרואה בכל אחד מהאספקטים בחיי הילד, גורם המשפיע על התנהגותו ורגשותיו. בשיתוף פעולה עם ההורים, לרבות הפנייה אל טיפול זוגי ברעננה במקרים הרלוונטיים, הדרכת הורים וטיפולים פרטניים לילד עצמו ולבני משפחתו, ניתן לייצר רשת תמיכה חזקה ולסייע לו להתגבר על הקשיים החברתיים, לפתח חוסן נפשי ולבנות קשים חברתיים בריאים.