בעולם הטיפולים המיועדים לילדים, קיימים סוגי טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים נפשיים רבים ומגוונים, כאשר כל אחד מהם מתמקד בהיבט אחר של הקושי הנפשי שהילד מתמודד איתו. חשוב להבין את ההבדלים בין הגישות השונות ולבחור את הטיפול המתאים ביותר לצרכים הייחודיים של כל ילד, כאשר גם בקרב ילדים וגם בקרב בוגרים, טיפולים הוליסטיים שמתייחסים לכלל ההיבטים בחייו של האדם, מוכיחים את עצמם כיעילים יותר בהשוואה לטיפולים אחרים.
סוגי טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים נפשיים בקרב ילדים
כשמדובר בילדים שמתמודדים עם קשיים נפשיים ובעיות רגשיות, קיימים כמה סוגים של טיפולים כאשר שניים מתוכם נחשבים לפופולריים במיוחד, אך יש בהם חסרונות כאשר הם ניתנים באופן בלעדי:
- הדרכת הורים שהילד לא מעורב בו – לא מעט הורים פונים לקבלת סיוע של פסיכולוג נוער או ילדים, כדי לקבל עזרה והדרכה מבלי שהילד יהיה חלק מהעניין ולפעמים אפילו מבלי שיידע על כך.
הדרכת הורים מבלי שהמטפל מכיר את מאפייני הילד המדובר, לא מאפשר דיוק של התאמת העצות לילד הספציפי וליחסים הספציפיים שבין הילד להוריו. בנוסף, כאשר מכירים את הילד בתוך ההקשר המשפחתי הכולל את אחיו ואחיותיו, זה מוסיף מידע רב ערך וחשוב מאד לדיוק ההתערבות. הנטייה לבחור הדרכת הורים ללא נוכחות הילד היא שכיחה, אך היא לא יכולה לתת את המענה המלא שהילד זקוק לו.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – מנגד, טיפול נוסף שנחשב לפופולרי אך אינו מעניק את הסיוע המלא הוא טיפול CBT, שמתמקד בזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים אצל הילד ובפיתוח כלים להתמודדות יעילה יותר עם קשיים.
על אף היתרונות הרבים של טיפול זה, הוא לבדו אינו נותן מענה והילד מרגיש בכך היטב כשהוא יוצא מהקליניקה שבה המפגשים מתקיימים ו"מגלה" שהוא לא לבד, וצריך להתמודד כעת עם החברים, עם האחים ועם ההורים שלו, שאינם מעורבים בתהליך שהוא עובר ועלולים להגיב בצורה שלא תקדם, ולעיתים אפילו תפריע, להישגי הטיפול עצמו.
רק ראייה של הילד כחלק בלתי נפרד ממערכת של בני אדם הקשורים ביניהם, בין אם בקשרי משפחה או קשרי חברות, תעניק לו את ארגז הכלים המלא שיסייע לו בכל אשר יפנה, יוריד את רמת הסטרס שהוא שרוי בה ותשחרר אותו מהקשיים שהוא מתמודד עמם.
חשיבות הטיפול המערכתי בילדים
כשמדובר בילדים חשוב במיוחד לנקוט בגישה מערכתית והוליסטית, מתוך הבנה שילדים מושפעים עמוקות מהסביבה שלהם – ובפרט מהיחסים עם הוריהם ועם הדמויות המשמעותיות האחרות בחייהם.
טיפול כמו CBT או הדרכת הורים יהיו פחות יעילים כשהם מתקיימים ללא טיפולים נוספים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי למשל, עשוי ללמד את הילד כלים להתמודדות עם חרדה, אך אם ההורים אינם מודעים לכלים אלו ואינם משתפים פעולה, ייתכן שהילד יתקשה ליישם אותם בבית.
באופן דומה, הדרכת הורים שבה רק ההורים לוקחים חלק תהיה פחות יעילה, כיוון שההורים כנראה ילמדו בהדרכה כיצד להציב גבולות לילד, אך אם הם אינם מבינים את מקור הקושי שלו, הם יתקשו ליישם את הכלים בצורה יעילה.
הטיפול המערכתי 360 שמציע מכון ברנט מעודד שיתוף פעולה בין הילד, הוריו והמטפלים ומאפשר ליצור תוכנית טיפול משותפת ויעילה במיוחד. הטיפול ההוליסטי שואף לשלב את הכלים הנלמדים בטיפול בחיי היום יום של הילד, גם בבית וגם במסגרות אחרות.
שימת הדגש היא על יצירת מרחב בטוח ותומך, שבו הילד והוריו יכולים להרגיש בנוח לשתף, ללמוד ולצמוח יחד.