טיפול אצל פסיכולוג זוגי יכול לתרום לזוגות ותיקים וגם לאלה שבתחילת הדרך, לפתור קונפליקטים, לשפר את ההבנה ולשדרג את הזוגיות. מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי אצל פסיכולוג?
מערכת יחסים זוגית, מוצלחת ככל שתהיה, כוללת גם מאבקי כוח, עימותים ואי הבנות. גם השחיקה שמגיעה עם השנים לא מסייעת וגם נושאי המחלוקת הרבים, מחלוקת התפקידים בבית, דרך סגנון ההורות ועד למצב הכלכלי.
הנטייה במצבים כאלה, כשהם מתמשכים, היא לוותר ולהיפרד. מאידך, לא כדאי לפרק את החבילה, לפני שפונים לטיפול אצל פסיכולוג זוגי.
מהו טיפול זוגי אצל פסיכולוג?
טיפול אצל פסיכולוג זוגי, נועד לשפר את היחסים הזוגיים, את התקשורת והיכולת לפתור מחלוקות ולהתגבר על משברים. הסביבה הטיפולית הבטוחה, מאפשרת לבני הזוג להיפתח, לדבר על רצונות וחששות ולחקור רגשות.
טיפול זוגי כולל כ-20 מפגשים. הוא יכול להתבצע על ידי אנשי מקצוע כמו פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים ופסיכיאטרים, שעברו הכשרה לטיפול זוגי.
הטיפול יכול להיערך בהשתתפות שני בני הזוג בכל מפגש, בחלוקה למפגשים זוגיים ופרטניים, או כמפגשים פרטניים בלבד.
הפסיכולוג הזוגי במכון ברנט ישתמש בטכניקות טיפול מתוך הגישה המערכתית האינטגרטיבית , בהתאם למקרה:
- הטיפול קודם כל מתמקד בהבנת הקשר המורכב בין בני הזוג. זהו המערכת הקורבה ביותר לבעיה איתה הזוג מגיע לטיפול. אך לא פחות מכך, מושם דגש גם על קשרים מידיים נוספים שיש לבני הזוג עם הסביבה הקרובה אליהם. זה יכול להיות עם ילידהם, או עם בני המשפחה האחרים של כל אחד מהם. כאן מתמקד הטיפול ביחסי הגומלין בין בני הזוג, בקשרים האינטימיים ובאופן שבו הם משפיעים אחד על השני באופן ישיר.
- הטיפול הינו ממוקד רגש – הטיפול מסייע להתחבר לרגשות בן הזוג ולקבל אותו, לשפר את הביטוי הרגשי העצמי ואת התקשורת ולזהות דפוסים המובילים לנתק.
הטיפול נוגע בדפוסי ההתקשרות של כל אחד מבני הזוג– הטיפול הוא מעמיק, נוגע ברגשות של בני הזוג. פחדים, תשוקות, טראומות וקונפליקטים פנימיים, לקידום הבנה, אמפתיה וקרבה הדדית.
מתי כדאי לפנות לפסיכולוג זוגי?
- ריבוי קונפליקטים – זוג שנקלע למריבות בלתי פוסקות, יכול להיתרם מטיפול זוגי וללמוד כיצד להתמודד עם חילוקי דעות ולנווט קונפליקט בצורה בונה.
- בעיות בתקשורת – תקשורת בריאה היא חיונית במערכת יחסים ובטיפול ניתן ללמוד לתקשר בצורה פתוחה ומכבדת ולהביע רצונות וצרכים.
- בעיות באינטימיות – בעיות בתחום האינטימי מקשות על הזוגיות. פסיכולוג זוגי יכול להדריך כיצד לשפר את האינטימיות הרגשית והפיזית והסיפוק המיני ההדדי.
- בגידה ואובדן אמון – בגידה היא מהאירועים ההרסניים בזוגיות. בטיפול זוגי, ניתן ללמוד כיצד להמשיך הלאה ולשקם את האמון ואת מערכת היחסים.
- התמודדות עם אתגרי הורות – ההורות היא מהאתגרים הגדולים של הזוגיות, בשל תפיסות הורות שונות. יועץ זוגי יכול להנחות ההורים בהתמודדות, בגיבוש הורות יעילה, בנטילת החלטות משותפות ובהגעה להסדר חלוקת תפקידים הוגן.
כיצד מוצאים את המטפל המתאים?
מציאת פסיכולוג זוגי מיומן ומנוסה חיונית להצלחה התהליך, כמו גם ליחסי האמון הנוצרים בינו לבין המטופלים. יועץ זוגי צריך להיות בעל רקע בפסיכולוגיה ופסיכותרפיה והכשרה בטיפול זוגי.
בחיפוש אחר הפסיכולוג הזוגי המתאים עבורכם, יש לקחת בחשבון את הניסיון, הצלחות העבר וגם את הגישה הטיפולית שלהם. טכניקות הטיפול יכולות לכלול הקשבה אקטיבית, אמפתיה ותיקוף רגשות, לעיתים בשילוב גישות כמו מיינדפולנס או טיפול חוויתי.