כל מה שחשוב לדעת על פסיכולוג נוער: מתי חשוב לפניו אליו?

פסיכולוג נוער

פסיכולוג נוער הוא לא פעם המוצא היחיד, כשהמתבגר/ת סובלת מתסמיני גיל ההתבגרות. מהן הבעיות המאפיינות את הגיל ואיך מטפלים בהן?

גיל ההתבגרות, מציב בפני הנער/ה המתבגר/ת אתגרים לא פשוטים. השינויים הגופניים עלולים להביא למתח, בושה ואשמה והצורך בהשתייכות ובהכרה, יכול לחשוף קשיים חברתיים.

לאלה מתווספים שאלות ללא מענה של זהות עצמית, תסכול מהנורמות החברתיות, דרישות לימודיות עם השלכות על העתיד ועוד. המתח הנפשי הרב סביב הסוגיות הללו, עלול לעיתים להביא לחרדה ודיכאון, הפרעות אכילה, התמכרויות ועוד.

קשיים המאפיינים את גיל ההתבגרות

  • דימוי עצמי נמוך דימוי עצמי נמוך יכול לאפיין כל גיל, אבל בגיל ההתבגרות הוא עלול להופיע בצורה חריפה יותר ומצטרף לעיתים דימוי גוף נמוך.  
  • הפרעות קשב וריכוז הפרעת קשב וריכוז (ADHD), עלולה להתבטא במתבגרים בתופעות של מרדנות, נטייה להתמכרויות ועוד. 
  • הפרעות אכילה הפרעות אכילה נפוצות בגיל ההתבגרות, בשל הצורך לעמוד בתכתיבי יופי וכוללות אכילה רגשית, אכילה כפייתית, אנורקסיה או בולימיה.
  • התמכרויות גם התמכרויות נוטות להופיע בגיל ההתבגרות, אם לאלכוהול, סמים או משככי כאבים ואם למשחקי מחשב, קניות או הימורים.
  • אובססיות אובססיות שונות עלולות לצוץ גם הן בשלב זה של החיים, בהן אובססיה לניקיון, היפוכונדריה או OCD.

מתי צריך לפנות לפסיכולוג נוער?

מכיוון שמתבגרים נוטים להסתגר ולהסתיר מידע מההורים, עלולים תסמינים כאלה ואחרים, שלא להתגלות לאורך תקופה וללא אבחון וטיפול מתאים, אף להחמיר.

פנייה לטיפול אצל פסיכולוג נוער, מומלצת כאשר נראה שינוי קיצוני בהתנהגות המתבגר, אם זו הסתגרות מוגזמת, ירידה בפעילות החברתית, ירידה בלימודים או שינויים חדים במשקל. חשוב לעקוב אחר המתרחש וליזום תקשורת עם המתבגר בנושא. אם נראה שיש בכך צורך, כדאי להפנות אותו לטיפול.

טיפול פסיכולוגי במתבגרים, מכוון לצרכים ולאתגרים האופייניים לגיל ובכוחו לסייע למתבגר, להתמודד טוב יותר עם הקשיים והמצוקות ולמנוע החמרה במצב. מאחר שמדובר בגורם חיצוני למשפחה, שיכול לספק נקודת מבט אובייקטיבית, שיחה עם פסיכולוג נוער , תאפשר למתבגר לפתוח את הלב ולשתף בצורה פתוחה את הקונפליקטים והמצוקות.

סוגי טיפולים בבני נוער

  • טיפול פסיכיאטרי – במקרים מסוימים, נדרש לשלב בשיחות עם פסיכולוג נוער, גם אבחון פסיכיאטרי, לבחינת הצורך בטיפול תרופתי. בין התרופות הנפוצות לטיפול בבני נוער, ניתן למצוא את התרופות להפרעת קשב וריכוז ריטלין, קונצרטה ואחרות, נוגדי דיכאון וחרדה שונים, תרופות נגד הפרעות אכילה ועוד.
  • טיפול ב- EST טיפול EST, הוא טיפול אישי נרטיבי בראיה משפחתית
  • גמילה מהתמכרויות – כאשר הבעיה המרכזית של הנער או הנערה הוא התמכרות כלשהי, הטיפול בבעיה יכול להיעשות ב"שיטת 12 הצעדים".

בנוסף, ניתן לבחון טיפולים בביופידבק, דמיון מודרך, מיינדפולנס, היפנוזה, קואצ'ינג פסיכולוגי,  שינוי תזונתי ועוד.

תוכן עניינים
כתבות נוספות מהספריה שלנו...
תמונה של ד"ר איריס ברנט

ד"ר איריס ברנט

פסיכולוגית התפתחותית בכירה מטפלת ומדריכה משפחתית וזוגית מוסמכת ע"י האגודה הישראלית

כל מה שחשוב לדעת על פסיכולוג נוער: מתי חשוב לפניו אליו?

דילוג לתוכן