פרפקציוניזם אצל ילדים נתפס לעיתים כתכונה חיובית, כשאיפה שלהם להגיע להישגים גבוהים או להצטיין בלימודים, אך בפועל הנטייה הזו עלולה לייצר מצוקה רגשית. בגילאים שונים ובסביבות שונות, למשל בבית לעומת בית הספר, פרפקציוניזם יכול לבוא לידי ביטוי בצורה אחרת ולייצר בעיות ואתגרים לא פשוטים עבור ילדים, אך זיהוי האתגרים הללו מבעוד מועד והענקת כלים להתמודדות, יסייעו להם לעבור בהצלחה כל מכשול.
מהו פרפקציוניזם וכיצד הוא מתבטא אצל ילדים?
פרפקציוניזם הוא נטייה אישיותית שהמאפיין אותה הוא צורך עז להגיע לשלמות בכל תחומי החיים, החל מענייני היום יום הקטנים ביותר ועד לנושאים גדולים ומשמעותיים באמת. פרפקציוניזם בקרב ילדים מתבטא בהצבת סטנדרטים גבוהים במיוחד, שפעמים רבות הופכים לבלתי ניתנים להשגה, בכל משימה שהם ניגשים אליה. ילדים פרפקציוניסטים חוששים מטעויות וחווים כישלון כאירוע טראומתי.
האם פרפקציוניזם בקרב ילדים קטנים שונה בהשוואה לילדים בוגרים?
ניתן להבחין בין הפרפקציוניזם בגיל הילדות המוקדמת, כלומר בקרב פעוטות, לאופן שבו הנטייה האישיותית הזאת באה לידי ביטוי בגילאים בוגרים יותר, כמו אצל ילדים בגיל בית הספר היסודי ואילך:
- פרפקציוניזם בקרב ילדים צעירים – עשוי להתבטא בסירוב להתנסות במשימות חדשות, למשל בסירוב לבנות מגדל גבוה של קוביות מחשש שייפלו, או סירוב לצייר בכלי כתיבה חדש שמעולם לא ניסו, מחשש שיהרוס את הציור שציירו וכדומה. ילדים צעירים כאלה יתעקשו על ביצוע פעולות בצורה מסוימת וספציפית מאוד, ויחוו תסכול רב כאשר הדברים לא יתנהלו בדיוק כפי שהם ציפו.
- פרפקציוניזם בקרב ילדים בוגרים יותר – יתבטא בדרך כלל בדחיינות והימנעות מביצוע מטלות, או לחלופין בהשקעת זמן רב מדי במשימות פשוטות. ילדים אלה יהיו ביקורתיים מאוד הן כלפי עצמם והן כלפי אחרים, ובדרך כלל יחוו חרדה גבוהה בכל הקשור להישגים בלימודים או פופולריות חברתית.
כיצד הפרפקציוניזם יהיה שונה בסביבות חיים שונות?
במקומות שונים שבהם הילד שוהה לאורך היום, הנטייה שלו לפרפקציוניזם יכולה להתבטא בדרכים שונות. בבית למשל, ילדים פרפקציוניסטים יקפידו על ניקיון וסדר, יתעקשו על לבישה של בגדים מסוימים או יפגינו קושי להיפרד מחפצים כשיתבקשו לעשות מיון בציוד שלהם ולבחור מה הם צריכים ומה לא.
בבית הספר, לעומת זאת, הפרפקציוניזם יתבטא בדחיינות בהגשת עבודות מחשש שהמורה תמצא בהן טעויות, הימנעות בפעילויות חברתיות או קשיים ביצירת קשרים חברתיים.
טיפול בפרפקציוניזם בשיתוף הסביבה התומכת שלהם
הרצון להגיע לשלמות עלול לחולל מגוון בעיות רגשיות, חברתיות ולימודים. ילדים שסובלים מפרפקציוניזם ומהביטוי שלו בכל תחומי חייהם, נמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון וחרדה, בשל הצורך המתמיד שלהם לעמוד בסטנדרטים הגבוהים שהם עצמם הציבו – והביקורתיות שלהם כלפי עצמם וכלפי אחרים מכשילה אותם ביצירה ובשמירה על קשרים חברתיים.
הטיפול בפרפקציוניזם מצריך גישה הוליסטית של פסיכולוג נוער ואנשי מקצוע נוספים, גישה שלוקחת בחשבון את כלל הקשרים וההקשרים בחייו של הילד – ומטרתה לעזור לו לפתח דימוי עצמו גבוה יותר ולהרגיש שהוא טוב מספיק, בעיני עצמו ובעיני כל מי שנמצא בחייו.
מכון ברנט מציע טיפול רגשי לנוער ולילדים מתוך ראיית עולמו של הילד באופן הוליסטי, ונגיעה בכל אספקט של חייו על מנת להביא לשיפור והעצמה.